Haiducii romantici 


Viața fiecăruia dintre noi cunoaște diferite perioade. Cele mai frumoase vremuri (cel puțin așa începem să credem peste un timp) sunt acelea când ne consideram mari haiduci, când le puteam face pe toate, când (credeam că) le știm pe toate. Întâmplător sau nu această perioadă de „haiducie” coincide cu perioada facultății, cu acea perioadă din viață când nu aveam prea multe griji,  când nu aveam un program foarte rigid. Peste câțiva ani, percepția asupra anumitor lucruri dar și asupra anumitor fenomene începe să se mai schimbe. Se schimbă prioritățile. Oamenii (la cei din jurul nostru mă refer) – nu  se schimbă, însă începem să-i vedem deja fără măști. Dar să revenim la oile noastre.

Eu personal, în timpul facultății am îmbinat studiul cu implicarea în cadrul unei asociații de tineri basarabeni din România, un proiect de suflet, care a promovat patriotismul (și cred că o face și în continuare), dialogul între studenții români originari din Republica Moldova și statul român, dar și diferite proiecte culturale – începând cu proiectul ”Trimite o carte peste Prut”, ”Târgul Universităților din România” și terminând cu Festivalul ”Basarabia” (cu toate că aici am mai putea adăuga o listă lungă de activități și proiecte), festival ce își propune să aducă un elogiu înaintașilor noștri care au înfăptuit Unirea.

Implicarea la nivelul mediului asociativ a culminant în anul 2012 cu înființarea alături de alți colegi din mai multe centre universitare a Federației Asociațiilor de Basarabeni din România (lansată în septembrie 2012 la București, la Palatul Parlamentului), unde am avut onoarea să fiu unul dintre cei 2 vicepreședinți.

Fiindcă toate trebuiesc făcute la timpul lor, treptat m-am retras, pentru a face loc celor care vin după mine să se afirme și ei, eventual să facă mai multe activități, dar și (poate chiar) mai bine decât le-am făcut eu.

Astăzi când privesc în urmă, pot fi ușor invidios pe haiducul romantic care eram cu 5 ani în urmă, când credeam că le pot și le știu pe toate, fiind caracterizat de un entuziasm debordant.

Dacă dau filmul amintirilor înapoi, constat că am cunoscut și alți „haiduci” în cadrul mai multor asociații de studenți basarabeni. Astăzi cu toții au luat-o pe diverse căi. Unii au plecat în diferite state la munci din care și mai de care; alții și-au făcut un rost în România (aceștia sunt cei mai numeroși), iar din această categorie fac parte și cei care au încercat să contribuie cu studiile lor la prosperarea Republicii Moldova și la perpetuarea valorilor românești, însă în ultimă instanță au renunțat și s-au reîntors în România; și cei care au revenit în Republica Moldova și activează în diferite domenii.

Am dat exemplele din alineatul de mai sus pentru a spune că sunt conștient că metamorfoza prin care am trecut nu este un caz singular dar mai degrabă un fenomen caracteristic unei perioade din viață în care suntem gata să răsturnăm munții iar pentru acest efort nu vom cere nici măcar un bănuț.

După această perioadă tumultuoasă, urmează limanul maturității, al proiectelor de lungă durată și nu în ultimul rând, al planurilor personale.

În cazul în care am fost prea patetic îl rog pe cititor să fie indulgent cu mine, dar și cu această brumă de confidență ce a izvorât mai degrabă ca o necesitate decât ca un moft.

Mihai Crețu 2013

 

Reclame

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s